Lottovoitosta haaveilevat hekin, jotka eivät lottoa. Toivo pikavoitosta, suuresta potista, joka huuhtoisi kaikki rahahuolet, elää voimakkaana. Silti lottovoiton todennäköisyys on niin pieni, että omaa vaurastumistaan ei sen varaan kannata laskea.

Sen sijaan vaurastumiseen liittyvä salaisuus on ensiarvoisen tärkeä oppi, jota kaikki lottovoittajatkaan eivät tiedä. Koska voitto on tullut heille yllättäen, on juuri tämä kriittinen kohta saattanut mennä heiltä ohitse – ja itseasiassa siinä onkin suurin syy siihen, miksi osa lottovoittajista hukkaa voittorahansa muutamassa vuodessa ja palaa näin ollen lähtöpisteeseensä.

vaurastumisen salaisuus

 

Vaurastumisen salaisuus on se, että ajattelutapaa pitää muuttaa. Mikäli tulotasojen noustessa oma elintaso nousee vähintään samaa vauhtia, ei vaurastumiselle jää tilaa. Siitä aiheutuu kierre, jossa rahat menevät kulutukseen, jonka jälkeen itselleen voi uskotella, että ei ole rahaa, jota säästäisi. Tiedän sen kokemuksesta. On helppo tuhlata tänään enemmän kuin eilen, koska ostettavat asiat eivät lopu maailmasta.

Vaurastuminen vaatii yksinkertaisesti sitä, että muuttaa omia kulutustottumuksiaan. Esimerkiksi lomarahan tai ylityökorvauksen kohdalla ei kannata ajatella, että nyt tuli muutama satanen ylimääräistä kivaa ja mitähän kaikkea sillä voisi ostaa. Sen sijaan lähtökohtaisesti näistä ”ylimääräisistä” rahoista kannattaakin säästöön sujauttaa esimerkiksi puolet, ja sillä toisella puolikkaalla tekee sitten mitä ikinä haluaa. Saa sekä ylimääräistä kivaa että ylimääräistä varallisuutta.

Kriittistä koko muutoksessa onkin siis se, että osaa budjetoida oman kulutuksensa ja vieläpä noudattaa sitä budjettia. Maailman lyhin versio henkilökohtaisen talouden budjetista on ”tili tuli, tili meni”, mutta siitä kannattaa hankkiutua eroon mahdollisimman ripeästi. Ei ole todellakaan tarkoitus, että jokaista senttiä tai edes euroa alkaa laskea täsmällisesti, vaan hyvään vauhtiin pääsee jo karkealla jaottelulla. Löydät budjetointivinkkini avainsanan budjetointi alta, joten sitä kannattaa blogissani vilkuilla.

Vaurastumisen salaisuus ei siis ole se, että keksit jostain tavan saada valtavan tukun rahaa. Tärkeimpään keskiöön nousee oma kulutuksesi, sillä vanha viisaus pätee tässäkin:

Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot.

Mainitsin jo aiemmin, että on helppo ajatella, että rahaa ei ole. Mielen voima on uskomattoman tehokas, sillä jos aidosti ajattelee näin, niin varmasti niin käykin, että rahaa ei ole. Sitä saa, mitä vahvistaa. Jos mielessään uskoo, että rahaa ei ole tai että en minä osaa säästää, niin juuri siten siinä yleensä käy. Paitsi tietysti silloin, jos tätä yrittää käyttää vaikka siihen lottovoiton metsästämiseen. Eurojackpot tuskin sen todennäköisemmin osuu, vaikka kuinka mielessään ajattelisi, että voi pojat, olen lottovoittaja-ainesta.

Kannattaakin siis tutkailla omaa suhtautumistaan rahaan ja vaurauteen. Jo ajatus ”minulla on oma talous hallussa. Minulla on mahdollisuus vaurastua” on hyvä lähtökohta. Negaation kautta asioita ei kannata lähestyä, eli ajatuksena ”minulla ei ole velkaa” ei aivoissamme toimi, vaan kääntyy päinvastaiseksi.

Avainsanat: , ,